ΚΡΟΚΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΣΕ ΣΚΟΝΗ 1γρ
- Κωδικός Προϊόντος: ΚΡΟ001
- Διαθεσιμότητα: Διαθέσιμο
- 6,20€
Κρόκος Κοζάνης (Crocus sativa), Safran
Άλλες ονομασίες: σαφράν, ζαφορά, σοφράνα, σαφράνι, σαφρά
Η ιστορία του Κρόκου (Σαφράν) πηγαίνει πίσω πολλές χιλιάδες χρόνια. Σε σπηλιές στο σημερινό Ιράκ, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ότι οι κάτοικοι των σπηλαίων έχουν χρησιμοποιήσει το ισχυρό πορτοκαλί χρώμα του στίγματος Saffron ως συστατικό της βαφής τους. Οι πρώτες εικόνες όμως που γνωρίζουμε του φυτού Crocus sativus, των λουλουδιών του κρόκου, έχουν βρεθεί σε πήλινα δοχεία στα μινωικά ανάκτορα. Η παλαιότερη, γνωστή εικόνα φαίνεται σε ένα δοχείο που κατασκευάστηκε γύρω στο 2000 – 1800 π.Χ., δηλαδή πριν από 3800 έως 4000 χρόνια.
Το σαφράν ή κρόκος είναι το πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο - το ένα κιλό μπορεί να φτάσει στα 10.000 δολάρια. Ο λόγος για την τσουχτερή του τιμή είναι η μέθοδος συγκομιδής με επίπονη εργασία, γεγονός που καθιστά την παραγωγή δαπανηρή. Ο κρόκος συλλέγεται με το χέρι από το λουλούδι Crocus sativus, κοινώς γνωστό ως «κρόκος σαφράν». Ο όρος «σαφράν» ισχύει για τις δομές ή το στίγμα του λουλουδιού που μοιάζουν με κλωστή. Κατάγεται από την Ελλάδα, όπου το τιμούσαν για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι άνθρωποι έτρωγαν σαφράν για να ενισχύσουν τη λίμπιντο, να τονώσουν τη διάθεση και να βελτιώσουν τη μνήμη.
Βασικές Ιδιότητες: αρωματικό, χρωστικό, αντιφλεγμονώδες, εμμηναγωγό, αντιοξειδωτικό-αντικαρκινικό, αντιεπιληπτικό, αντισπασμωδικό, φέρνει ευφορία, τονωτικό της πέψης, τονωτικό της κυκλοφορίας του αίματος
Θεραπευτική χρήση: Χρησιμοποιείται σε φλεγμονές και στοματικά προβλήματα, πόνους περιόδου, πονοκέφαλο, άσθμα, τόνωση, προβλήματα στομάχου, κατάθλιψη, επιληψία. Παραδοσιακά θεωρείται το βότανο της "χαράς".
Μαγειρική χρήση: Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει και για να χρωματίσει πιάτα με ρύζι, τα θαλασσινά, τις σούπες, τα ζυμαρικά, τα επιδόρπια και τα γλυκά.